Uutiset

Tykkilunta riittää. Tuleeko luonnonlumi avuksi?

Julkaistu 07.01.2015
Latujen valmistelut ovat Jämillä täydessä käynnissä. Ratamestari Klaus Uusipaasto kertoo, että tänään ja huomenna ajetaan tykkilunta traktoreilla sprinttiradalle. Sprintin osalta tilanne onkin varsin hyvä, vaikka vesisade ehtikin sulattaa osan ennen joulua stadionille tykitetystä lumesta.

Pidemmillä radoilla latupohja on tampattu kauttaaltaan, mutta lunta sillä on hyvin niukasti. Perinteisen uraa ei ole toistaiseksi voitu ajaa, ja luistellen eteneminenkin on heikkoa. Latuverkoston lumetus alkaa ensi viikolla (viikko 3), jolloin tehdään päätökset siitä, millä tavalla lumetuksessa edetään.

- Lunta on tykitettynä melkoiset kasat kahdessa paikassa. Tykittäminen aloitettiin ennen joulua, ja siitä alkaen aina lämpötilan salliessa kahdesta neljään tykkiä on ollut käynnissä, Uusipaasto toteaa.

- Jos luonnonlunta ei saada avuksi, tämänhetkisenä ajatuksena on käyttää pidemmillä matkoilla viiden kilometrin lenkkiä, joka poikkeaa hiemaan alkuperäisestä suunnitelmasta. Jyrkkä S-mutka jää pois.

Jos sen sijaan luonnonlumi tulee järjestäjien avuksi, kisat hiihdetään alun perin suunnitellulla latuverkostolla, johon kahden vuoden takaisista SM-hiihdoista tuttujen 5 kilometrin ja 7,5 kilometrin latujen lisäksi kuuluu uusi 10 kilometrin kilpalatu.

- Uutuudet sijaitsevat pitkän takanousun jälkeen, jossa poiketaan aiemmalta reitiltä. Rata muassa laskee pujottelurinteen lähes kokonaan alas, sisältää pari muutakin jyrkkää nousua ja laskua, ennen kuin se jälleen nousee pujottelurinteen reunaa ylös.

- Tämä lisälenkki tuo rataan paljon enemmän haasteita ja rasittavuutta, pitkiä nousuja ja vauhdikkaita laskujakin, Uusipaasto selvittää.

Tällä hetkellä kisojen nettisivuilla ovat nähtävillä sprinttiratojen ja kymmenen kilometrin radan kartat. Karttatietoja päivitetään sitä mukaa, kun asiat selviävät.

Teksti: Tuomas VäinäYHTEISTYÖKUMPPANIT