Uutiset

Tulostietoa metsästä ja maalista nopeasti ja oikein

Julkaistu 20.01.2015

Urheilukilpailu ilman oikeita ja riittävän nopeasti saatavia tuloksia ei ole mitään. Hiihtokilpailun tulokset eivät synny tyhjästä, vaan niitä tuottamassa on iso joukko alan ammattilaisia.

SM-hiihtojen tulospalvelu jakaantuu kolmeen isompaan kokonaisuuteen: ajanotto, varsinainen tulospalvelu ja tv-grafiikat. Kokonaisuudesta vastaa ChyronHego Finland Oy, jolle ajanoton tuottaa EQ Timing Finland Oy. ChyronHego on maailman johtava tv-grafiikkatekniikkaa ja data-analysointia tuottava yritys. Suomessa se on vuosittain mukana yli tuhannen suoran tv-lähetyksen graafisen ja tilastollisen sisällön tuottamisessa.

Miten kilpailuiden tulospalvelun sitten käytännössä toimii? Tätä selvittää ChyronHego Finlandin toimitusjohtaja Timo Lapinoja.

- SM-hiihdoissa käytetään hiihtäjien nilkkoihin kiinnitettäviä tunnistimia. Maastoon on sijoitettu useita väliaikapisteita ja väliaikatietojen ennakkopisteitä, joista tiedot välittyvät tv-grafiikkaa varten. Hiihtäjän tulos määräytyy lähdössä ja maalissa otetuista ajoista, Lapinoja kertoo.

- Ajanottojärjestelmä on yhteydessä kaikkiin käytössä oleviin pisteisiin ja jakaa tietoa edelleen muihin järjestelmiin. Järjestelmä on varmennettu siten, että jokaisella hiihtäjällä on kaksi tunnistinta. Lisäksi maaliajat varmennetaan maalikameralla ja manuaalisesti varmistusajanoton kautta.

Tulospalvelu käsittelee tämän jälkeen ajat ja nimet ja tarjoaa ne halutussa muodossa niin tv-lähetykseen kuin kuuluttajillekin, samoin videoscreenille ja Internetin live-tulosseurantaan. Aikanaan samasta aineistoista syntyvät myös viralliset tulokset.

Tv-lähetyksen grafiikka tuotetaan ajanotto- ja tulosdatan pohjalta erillisessä ajoneuvossa, joka on rakennettu ja varustettu juuri tätä toimintoa varten. Tv-grafiikkaa luodaan tv-ohjaajan pyyntöjen mukaan, ja grafiikkajärjestelmä muuttaa datan videomuotoon, joka lisätään kuvaan tv-tuotantoauton kuvamikserissä.

- Kokonaisuuden tärkein kohta on esitetyn tiedon oikeellisuus ja reaaliaikaisuus, painottaa Timo Lapinoja.
ChyronHegon tuottaman kokonaisuuden tehtävissä työskentelee Jämin SM-hiihdoissa seitsemän henkilöä. Lisäksi tavalla tai toisella tulospalveluun liittyvissä tehtävissä toimii toistakymmentä kisaorganisaation ihmistä.

Tekniikan rakentaminen ja testaaminen alkaa Jämillä kisaviikon tiistaina, jotta kaikki on varmasti valmista perjantaina kisojen alkaessa.


YHTEISTYÖKUMPPANIT