Uutiset

Kuvat välittävät kisatunnelmia

Julkaistu 06.01.2015
Jämin SM-hiihdoista on totuttuun tapaan luvassa paljon laadukasta valokuvamateriaalia, sillä tapahtuman kuvausvastuu on uskottu kankaanpääläisen harrastevalokuvaajan Juha Levosen harteille.

Levosella on kokemusta Jämin kolmista aiemmista SM-hiihdoista sekä lukuisista muista eri lajien urheilukilpailuista ja tapahtumista. Hän harrastaa myös luontokuvausta.

- Valokuvaaminen on minun tapani tarjota työpanostani järjestäjien käyttöön. Minä en osaisi keittää hernekeittoa kisaravintolassa, mutta teen oman talkooni tällä tavalla, hän kertoo.

SM-hiihdoissa kuvaaja pyrkii tarjoamaan kisatapahtumaan kaksi näkökulmaa: Toisaalta kyseessä on huipputason urheilukilpailu, joten kuvissa pitää näkyä urheilijoita suorituksessaan. Toisaalta SM-kisat ovat mittava talkootyöurakka, minkä vuoksi Levonen kuvaa myös järjestäjiä eri tehtävissään.

Levosen kuvat ovat kilpailun jälkeen monipuolisessa käytössä. Suurilla sanomalehdillä voi olla kisapaikalla oma kuvaajansa, mutta maakunta- ja paikallislehdet eri puolilla maata hyödyntävät järjestäjän tarjoamaa materiaalia. Urheilijoilla ja seuroilla on omat kuvatarpeensa. Toki kuvat keräävät tuhansia katsojia myös netissä kisasivuilla.

- Kuvaajaa motivoi se, että näkee omia kuviaan käytettävän eri tavoin. Joskus voi vuosien päästä tulla vastaan oma kuva vaikkapa jossakin kirjassa. Se tuntuu mukavalta, Juha Levonen toteaa.

Kuvaajan pitää olla koko ajan valmiina reagoimaan yllättäviinkin tilanteisiin. Tällaisen Levonen muistaa vuodelta 2004 Jämillä suunnistetusta Jukolan viestistä.

- Äkkinäinen tuulenpyörre lennätti telttoja korkealle ilmaan. Ehdin ottaa siitä muutamia kuvia. Koko viikonlopun käytetyimpiä kuvia taisivat suunnistuskuvien sijasta olla nuo telttakuvat.

SM-hiihdot ovat muiden talvitapahtumien tapaan kuvaajalle haastava tilanne. Kylmyys ja tuuli laittavat kaluston koville. Kun välillä kuvataan kilpailutapahtumia ulkona ja välillä taas palkintojenjakoja sisällä Areenassa, linssit huurtuvat ja akut ovat kovilla.

Kuvaustyö on myös hektistä, sillä nykyisin odotetaan, että kuvat olisivat netissä nähtävillä heti. Kuvaajan talkootyö jatkuu vielä viikon kisojen jälkeenkin tietokoneen ääressä kuvia käsitellen, mutta jotakin on oltava kaikkien nähtävillä välittömästi kisan jälkeen. Muu mediatiimi on avuksi kuvien julkaisemisessa.

Teksti: Tuomas VäinäYHTEISTYÖKUMPPANIT