Uutiset

Kari Ristanen tietää, mitä kuuluttaa

Julkaistu 21.01.2015

Jämin SM-hiihdoissa paikalla oleva yleisö saa nauttia varmasti asiantuntevasta kuulutuksesta, sillä mikrofonin varressa on hiihtourheilun läpikotaisin tunteva entinen maajoukkuehiihtäjä ja arvokisamitalisti Kari Ristanen, joka vastaa kuulutuksista parinaan Harri Mehto. Sama parivaljakko kuulutti viime keväänä Vaajakosken SM-hiihdot, ja heitä on kuultu myös useissa suunnistuksen SM-kilpailuissa sekä vuoden 2013 Jukolan Viestissä Jämsässä.

- Oma hiihtotausta auttaa kuulutuksissa etenkin, kun en ole mikään varsinainen puhetyöläinen, Ristanen naurahtaa.

- Toki ennakkotyötä pitää tehdä, seurata tuloksia ja tilastoja, kerrata oleelliset asiat mielessään, mutta tarvetta taustatyölle on silti hieman vähemmän. Ihan perusasioita ei tarvitse alkaa opetella, ja hiihtoon liittyvät lapsukset jäänevät puheesta pois.

SM-kisoissa kuuluttajan tehtävä on Ristasen mukaan kaksijakoinen. Itse kilpailun aikana tärkeintä on palvella paikalla olevaa yleisöä ja pitää heidät mukana siinä, mitä silmien alla stadionilla tapahtuu. Tv-tuotanto videoscreeneineen tukee tätä tehtävää. Etenkin ennen kisaa pitää toisaalta informoida myös kilpailijoita ja huoltojoukkoja, antaa kilpailuun liittyviä ohjeita, kertoa lämpötiloista ynnä muuta.

Ristanen on aiemminkin toiminut kuuluttajana Jämillä. Viimeksi hän oli äänessä edellisissä SM-kilpailuissa vuonna 2013 parinaan tuolloin Raimo Kuoppa-aho, ja ensimmäiset kuulutukset Jämillä tapahtuivat vuonna 2002 Hopeasomman loppukilpailuissa. Hiihtäjänä paikka on tuttu jo 1970-luvun alkupuolelta, jolloin Tampereen suunnalta tultiin syksyn ensimmäisten hiihtokelien perässä Jämin harjumaastoihin.

- Olen tehnyt kuulutushommia viitisentoista vuotta. Koen sen harrastukseksi. Se on nykyisin minun tapani olla mukana urheilussa. Toki liikuntaa harrastan edelleenkin, mutta kilpailumielessä urheileminen on jäänyt, Ristanen kertoo.

Smhiihdot kariristanen (kopio)Jämin viikonlopun ohjelmasta Ristanen on mielissään, sillä se tarjoaa perjantain modernien sprinttikilpailuiden ohella kahtena päivänä ”kunnon vanhan kansan hiihtämistä” väliaikalähdöin ja vielä hyvin perinteikkäillä hiihtomatkoilla.

- Kokenut hiihdon tv-lähetysten ohjaaja Kalevi Uusivuori on joskus sanonut, että väliaikalähtökilpailussa parasta on se, kun kuva siirtyy väliaikapisteelle ja näkyy vain tyhjä latu. Siinä on sitä odottamisen autuutta, joka on väliaikalähtökisan suola, Ristanen summaa.

Hän odottaa mielenkiintoista SM-kisaviikonloppua ja toivoo tuloslistojen kärkipäähän myös yllättäjiä. Kaikki hiihtäjät arvostavat edelleen SM-kilpailut hyvin korkealle, ja monelle ne ovat kauden päätavoite. Lisäkiinnostusta tuovat arvokisavalinnat, sillä nämä lienevät viimeisiä mahdollisuuksia antaa näyttöjä Falunin MM-joukkuevalintoja ajatellen.

Kari Ristanen kuului Suomen hiihtomaajoukkueeseen 1980- ja 1990-luvuilla. Hänellä on viestihiihdon olympiapronssia vuodelta 1984 Sarajevosta ja MM-hopeaa vuodelta 1989 Lahdesta. Henkilökohtaisilla arvokisamatkoilla hän on sijoittunut muutamia kertoja kärkikymmenikköön. Hänen viimeiset arvokilpailunsa olivat vuoden 1991 MM-hiihdot. Yleisen sarjan SM-mitaleita hänellä on 11, joista viisi kultaisia. Kenttäkuulutusten lisäksi hän on tuttu ääni myös Ylen hiihtolähetyksistä, joissa hän on toiminut kommentaattorina.

Teksti: Tuomas Väinä
Kuva Kari Ristasen albumistaYHTEISTYÖKUMPPANIT