Maastohiihto on yksi niistä lajeista, joka on kuulunut talviolympialaisten ohjelmaan aina alusta saakka eli vuonna 1924 pidetyistä Chamonixin kisoista asti. Alun perin hiihtomatkoja oli kisoissa vain kaksi, eli kahdeksantoista ja viidenkymmenen kilometrin matkat. Vuonna 1936 ohjelma sai lisäkseen 4×10 kilometrin viestikisan. Naisia nähtiin ensimmäistä kertaa ikinä olympialaiskisojen laduilla Oslon vuoden 1952 olympialaisissa, kun naiset pääsivät mukaan kymmenen kilometriselle matkalle. Miehet saivat ohjelmaansa lisäksi kolmenkymmenen kilometrin matkan vuonna 1956, jolloin myös lyhin pikamatka pätkittiin kahdeksastatoista kilometristä 3 kilometriä lyhyemmäksi eli viiteentoista kilometriin. Tällöin lisäksi tuli myös naisten oma 3×5 kilometrinen viesti. Viiden kilometrin pikamatka naisille tarjottiin vuonna 1964, 4. osuus viestiin vuoden 1976 kisoissa ja kahdenkymmen kilometrin matka vuonna 1984.

Kun kausi 1984 – 1985 oli luistelutyylin läpimurron aikaa, aloitti tämä muutoksen tuulet myöskin maastohiihdon olympialaisohjelmaan. Kanadan kisoissa kasarin loppupuolella keski- ja pikamatkat sai hiihtää perinteiseen tyyliin, viestit sekä pitkät matkat hiihdettiin vapaaseen tyyliin. Ysärin alkupuolella ohjelma sai lisäkseen vapaaseen tyyliin suoritetun takaa-ajon, jossa lähtöasema määritellään perinteiseen tyyliin hiihdetyn pikamatkan perusteella. Myös viestit ovat noista kisoista lähtien sisältäneen kaksi vapaaseen tyyliin ja kaksi perinteiseen tyyliin hiihdettyä osuutta. Vuoden 2002 Yhdysvaltain kisoissa kisaohjelma täydentyi henkilökohtaisella sprinttikisalla, vuoden 2006 Italiassa pidetyissä kisoissa saatiin lisäksi nähdä pariviestinä suoritettava joukkuesprinttikin ensimmäistä kertaa. Yhteislähtö nähtiin olympiakisoissa ensimmäistä kertaa vuonna 2002 henkilökohtaisia matkoja hiihdettäessä. Takaa-ajoa muutettiin hieman vuoden 2006 olympialaisissa ja siitä tuli yhteislähdöllä hiihdettävä yhdistelmä kilpailu, joka sisältää molemmat hiihtotyylit niin, että niitä vaihdetaan puolessa matkassa. Muut henkilökohtaiset matkan on vuoden 2002 jälkeen hiihdetty osion vapaaseen ja osin perinteiseen tyyliin.

Vuoden 2018 Korean kisoissa oli 6 naisten ja 6 miesten maastohiihtokisaa. Miehille matkoina oli 2×15 kilometriä, naisilla vastaavasti 2×7,5 kilometriä. Väliaikalähtökisoissa miehet hiihtivät 15 kilometriä ja naiset 10 kilometriä vapaalla tyylillä, kun taas yhteislähtökisoissa miehet hiihtivät 50 kilometriä ja naiset 30 kilometrin perinteiseen tyyliin. Henkilökohtaisissa sprinteissä vedettiin perinteiseen tyyliin, kun taas joukkuesprintit sai hiihtää vapaaseen tyyliin. Viesitit suoritettiin jälleen puoliksi vapaaseen tyyliin ja puoliksi perinteiseen tyyliin.

Suomi hiihdon olympialaisissa

Ensimmäisiin hiihtokisoihin vuonna 1924 lähdettiin Suomesta mitalinkiilto silmissä, mutta kilpailu tarjosi hiihtäjille mitä suurimman pettymyksen, kun maamme parhaaksi saavutukseksi nousi pikamatkan pronssinen mitali (Niku). Seuraavissa kilpailuissa vuonna 1928 Suomelle ei lohjennut yhtään minkään väristä mitalia. Tämän jälkeen huono onni tosin laantui, koska vallan ilman mitaleita jäätiin hiihdossa seuraavan kerran vasta seuraavalla vuosituhannella vuonna 2002. Ensimmäinen Suomen hiihtokulta irtosi vuonna 1932 50 kilometrin matkalta (Saarinen). Vuoden 1936 kisoissa nähtiin olympialaisten ensimmäinen viestihiihtokisa, mistä Suomi onnistui kuin onnistuikin nappaamaan kultaa.

Vuoden 1952 Tanskassa järjestyissä kisoissa Suomi teki hiihdon historiaa, sillä maamme oli tuolloin ensimmäistä kertaa koskaan olympialaisten menestynein hiihtomaa kuninkuusmatkan kullalla, viestikilpailun kullalla ja naisten ensimmäisen olympiahiihdon kolmoisvoitolla. Vuoden 1956 kisoissa kultasade vain jatkui, kun 30 kilometrin matkalta napattiin kultainen mitali (Hakulinen), ja naisten ensimmäisen olympiaviestin voitto lohkesi myöskin niin ikään Suomelle.

Vuoden 1960 kisoissa 50 kilometrin matkalta otettiin kaksoisvoitto Suomeen, ja myös miesten viestin voitto tuli Suomelle. Seuraavissa vuoden 1964 kisoissa kultaa saatiin yhä edelleen, kun sama hiihtäjä voitti sekä 30 kilometrin että 15 kilometrin matkalta kultaa (Mäntyranta). Naisille lohkesi näistä kisoista lyhyen matkan hopeinen mitali (Lehtonen). Vielä tämän jälkeenkin kylvettiin vuosikausia mitaleissa ja voidaan sanoa, että Suomi on ollut olympialaisissa varsin hyvin menestyvä maa.