Hiihto inspiroi

Hiihtomaailma on pullollaan alan ammattilaisia, jotka ovat menestyneet lajissaan erinomaisesti. Nämä lajissaan menestyneet miehet ja naiset tarjoavat inspiraatioita myös muille, ja heidän tarjoamansa esimerkki kannustaa tavoittelemaan unelmiaan yhä kovemmin päästäkseen haluamaansa lopputulokseen.

Ari Komulainen

1950-luvulla Kiuruvedellä syntynyt Ari Komulainen on suomalainen hiihtäjä, joka on niittänyt mainetta umpihankihiihdossa. Siviilissä Komulainen on eläkkeellä rajavartian virasta. Komulainen on saavuttanut urallaan useita mitalisijoja MM-kisoista. Hän on hiihdossa sijoittunut kaksi kertaa hopealle ja kaksi kertaa pronssille. Ensimmäistä kertaa hän sijoittui pronssiselle mitalille vuoden 2014 yksilökisoissa. Kolme vuotta myöhemmin, vuonna 2017, hän sai kaulaansa hopeisen mitalin. Hänellä on näiden lisäksi taskussaan joukkuekisojen MM-hopeanmitali ja pronssimitali EkoRipe-joukkuesta vuosilta 2014-2015. Vuonna 2009 hän hiihti Metsähallitus/Raja -joukkueen nimissä.

Hän jäi eläkkeelle rajavartijan tehtävistään vuonna 2009 ja asuu nykyään Lieksan Kitsissä.

Juha Julkunen

1960-luvun loppupuolella Savukoskella syntynyt Juha Julkunen on suomalainen hiihtoalan monialainen mestari, joka on niittänyt mainetta niin umpihanki-, ampuma- kuin maastohiihdossakin. Hän on sijoittunut umpihiihdon maailmanmestaruussijoille peräti yhdeksän kertaa. Ampumahiihdon mestaruuksia hänelle on kerääntynyt kolme SM-kisoista keski-ikäisten sarjasta. Myös muita mitaleja tällä taiturilla on hallussaan, sillä hänet on palkittu tukkilaisten SM-kilpailujen maratonilla 24 kertaa. Mitalien yhteissaldo tällä hiihtäjällä on tukkilaiskisojen 74 SM-kultaa, 25 hopeaa ja 16 pronssia. Maastohiihdossa hänen edustamansa seura on Keminsuun Kisa.

Julkunen on ollut urheilullinen nuoresta iästä lähtien. Hänen harrastuksiinsa ovat kuuluneet muun muassa yleisurheilu, lentopallo ja hiihto. Kiinnostus tukkilaislajeihin heräsi teini-iässä 1980-luvulla. Hän on työskennellyt rajavartijana aina varusmiespalvelunsa päättymisestä 1980-luvun lopusta lähtien. Vasta aikuisiällä hän kiinnostui ampumahiihdosta, mutta jo vuonna 2014 saavutti ensimmäisen Suomen mestaruutensa, minkä jälkeen niitä on ehtinyt kertyä melkoinen liuta.

Marit Bjorgen

Norjan Tronheimissa vuonna 1980 syntynyt Marit Bjorgen on 32 arvokisamitalia itselleen voittanut maastohiihtäjä. Olympiamitaleita hänellä on hallussaan kuusi ja maailmanmestaruuksia 14 kappaletta. Tämä tekee Maritista yhden maailman menestyneimmistä hiihtäjistä. Hänenkään uransa ei kuitenkaan aina ole ollut ruusuilla tanssimista, ja hän on kohdannut myös vastoinkäymisiä. Hän muun muassa oli ylikunnossa, mikä uhkasi lopettaa hänen uransa tyystin, mutta hän pääsi tästä vastoinkäymisestä yli ja palasi takaisin laduille paremmassa kunnossa kuin koskaan ennen ja mitalinkiilto silmissään.

Maritilla ja hänen miehellään Fred Borre Lundbergillä on lapsi, mutta äidin roolistaan huolimatta tämä supernainen aikoo jatkaa uraansa vielä pitkään. Hiihtäjänä hän on edelleen hyvin taitava ja hän osaa sujuvasti useita eri taktiikoita, kuten perinteisen tyylin, luistelun ja sprintin.

Petter Northug

Vuonna 1986 Norjan Mosvikissa syntynyt Petter Northug Jr. on tunnettu maastohiihtäjä. Seuratasolla hän edustaa seuraa nimeltä Strindheim IL. Hän on niittänyt eniten mainetta loppukireillään, jotka ovat tuoneet hänelle useita voittoja sprinteistä ja yhteislähtökisoista.

Juurikin sprintit ja yhteislähtökisat ovat tämän hiihtäjän bravuureja, sillä hän nauttii rauhallisesta tahdista ja mahdollisuudesta tarkkailla kanssakilpailijoitaan. Vaikka Northug Jr:n kunto ei välttämättä vastaakaan täydellistä, ovat hänen taktiikkansa kuitenkin huippuunsa hiottuja. Joskus hänen kummalliset ohitusyrityksensä menevät kuitenkin mitä suurimmin mönkään.

Northug jr:n palkintohyllystä löytyy esimerkiksi 13 maailmanmestaruutta ja kaksi olympialaisten kultamitalia.

Stafania Belmondo

Vuonna 1969 Italian Vinadiossa syntynyt Stefania Belmondo on taitava hiihtäjä ja moninkertainen arvokisojen voittaja. Tämä italialainen nainen aloitti hiihtämisen jo varhain, vain kolmen vuoden iässä. Maailman Cup -kisoihin hän osallistui ensimmäistä kertaa 1980-luvun lopulla. Ensimmäiset arvokisamitalit hänelle lohkesivat vuonna 1991 Val di Fiemmen MM-hiihdoista 15 kilometrin perinteisen hiihdon matkalta.